Friday, July 8, 2011

Aku Dirisik....lagi....

Assalamualaikum wbt... Hye uols!

Waa, mood blogging aku kembali nampaknye. Hari ni 2 entri aku post! Aku nak story sikit apa yang berlaku petang tadi. Kelakar le pulak... Em, begini citernya... sedang aku berjalan keluar dari bilik mandi menuju ke ruang tamu, ada tetamu dok sembang-sembang. Makcik Yah a.k.a jiran aku bersama anaknya ,Ita yang membawa 2 budak kecil (anak si Ita) baru je datang ke rumah dengan satu hajat. Oppss....

Dengan berbaju tidur+bertuala, aku yang mula-mulanya segan-silu (confused nak salam atau nak masuk dalam bilik dulu) sengih-sengih macam kerang busuk. Alih-alih, aku tak jadi masuk bilik, terus ke depan salam dengan dieorang... lagipun takde tetamu lelaki kecuali sorang budak lelaki yang umur 2 tahun lebih la. Aku senyum-senyum sambil salam dengan dieorang. Actually, aku rapat gak le dengan Makcik Yah ni.. kalo korang nak tau, Mr.H yang aku penah tergila-gilakan dulu anak Makcik Yah ni la.. tapi Mr.H dah kawin dan ada anak-anak pun. Sila rujuk entri yang lepas2 okey!

Ayong aku bergurau dengan mereka. "Datang nak meminang ke?" haha. Hampeh betul, malu aku. Kias punya berkias, mereka pun dok kate la nak menyampaikan hajat orang. Kononnya nak merisik-risik aku laa... elok-elok masa dieorang nak risik-merisik tu aku baru pas mandi... kate dieorang, sejuk.... (kiranya jodoh elok-kate orang tua-tua). Dieorang berkenan la kot nak kenenkan aku dengan sorang ni.. pangkat anak sedara Makcik Yah tu la.. tak payah la aku details sangat pasal orang tu... demi menjaga reputasi aku. Eh, apa punya statement daaa... Biarlah rahsia... hehe....

Aku bukak la citer, aku tengah berkawan dengan seseorang... dieorang pun paham... cuma dieorang takde la nak push aku terima orang yang dimaksudkan tu. Mereka mencadangkan aku buat Istikharah. Huhuhu... aku rasa tak payah istikharah pun tak pe kot, aku takdela menolak depan-depan, kias-kias macam tu laa... mereka pun suruh aku fikirkan dulu... aku akan buat istikharah kalau aku betul-betul takleh nak fikir, blur atau dah buntu... as long aku leh decide apa yang terbaik untuk aku, selain berdoa agar dipermudahkan segala urusan oleh Allah s.w.t, InsyaAllah semuanya akan jadi lebih mudah kot.

Entahlah, sejak akhir-akhir ni semuanya datang serentak... sekali gus... kadang-kadang aku blur..dah le aku ni minah blur... haha... aku pun kadang-kadang keliru... tak tahu pe nak kate... sebelum ni ada lagi yang merisik-risik... nak kenenkan aku dengan orang ni laa... orang tu la... pertengahan tahun ni sangat menguji aku... dulu-dulu takde lak macam ni... cetttt! (Statement sengal dah terkeluar)

Anak sedara Makcik Yah memang hensem-hensem belaka... anak dia pun hensem.. termasuklah Mr.H yang aku penah suka dulu.. ala-ala Chinese look... mana taknye, Makcik Yah ni ada darah keturunan Cina... maknye muallaf. Yang nak dikenenkan aku tu si A umur 30an laa... dulu aku cam penah usha adik si A ni, aku bagi nama dia si B la ek. B ni memang sweet dowh... manis.. sejuk mata memandang... berkenan laaa... tapi terlambat... dia dah kawin, anak dua dah pun.. (apasal la aku bukak citer lama ni... isshhhh)

Em...dalam pada tu,sempat aku dok mesej dengan si dia... cakap pasal hal ni.. haha.. lawak-lawak... risau je bunyinya... sowilaa.. takde niat nak buat dirimu begitu.. kikikikiki... InsyaAllah, kalau ada jodoh tak ke mana... kita hanya merancang kan? Entah sape lagi la nak merisik aku... huhuhu.. aku lebih rela dirisik agensi pekerjaan kot buat masa skunk... malas nak fikir pasal kawin-kawin ni.... nak kerja dulu.. ok? Eh.... takde kuasa la nak melayaannnnnnn.... huhuhuhu.

p/s: aku makin blur la skunk... tolong!

-feena OUT-

4 Comments:

  1. mashi said...
    acecece... meoww~~
    FEENA ZAIN said...
    atenye mike ni asyik meoww aje...
    miss yanyan said...
    perghh laku laa cikpah skrg..kekeke...
    FEENA ZAIN said...
    huhu....xda la... :P

Post a Comment